Rakfisk oppskrifter

Vi sverger ofte til tradisjonsrike oppskrifter som har gått i generasjoner, men man skal heller ikke undervurdere moderne løsninger med rakfisk og spennende nytt tilbehør som løfter smaksopplevelsene til nye høyder. Her deler vi våre beste - nyt! 

 

Rakørret med lefse


Rakørret med lefse, smurt med godt smør. Nykokte mandelpoteter, flatbrød og litt rømme hører med.
Potet, lefse, flatbrød og ekte smør passer godt, og gjerne litt rømme. Vi anbefaler ikke løk, eller noe med sterke lukter. En god rakfisk har en fin eim, og det er den du skal kose deg med i tillegg til renheten i smaken til en perfekt fisk. Et rakfiskmåltid skal være noe spesielt. Oppvekstvilkårene, omtanken for fisken, arbeid og rutiner, der ingenting er overlatt til tilfeldighetene gjør dette til en nytelsesrik og velsmakende rakfisk.
Øl og dram har alltid vært en tradisjon til rakfisken, men mange foretrekker alkoholfri øl eller vin til – melk smaker faktisk også godt!


Vintips:
Hvitvin:
835 Viña Esmeralda 2002/2003
34784 Loosen Riesling Kabinett 2001
33003 Rosemount Gtr 2003
Øl:
Marmæle, Rakfiskøl fra Små Vesen


Rakfisktartar med Valdreskaviar og rømmesaus 
(4 personer) Oppskrift ved kokk Petter Müller


200g rensa rakfisk
50g sylteagurk
50g løk
1 eggeplomme
salt og pepper
paprikasaus eller krydder
Valdreskaviar (sikrogn)


Rømmesaus:

2-5dl rømme
hvitløk
purreløk
Alt finhakkes med kniv eller hurtigmikser. Anrett tartaren på kald rømmesaus, smakt til med hvitløk og finhakka purreløk. Pyntes med løkringer og Valdreskaviar av sikrogn.


Rakfisktartar

Småhakka rakfisk
Småhakka løk (gjerne purreløk)
Blandes med Crème fraîche eller rømme.


For variasjon og mer spenning, ta med i blandinga:
Hakka rødbeter
Hakka sylteagurk
Kanskje kapers?


Rør sammen eller kjør i hurtigmikser. Nytes sammen med flatbrød, lefse eller loff. Det er bare fantasien som setter grenser for variasjonene.

 

Rakfisk på lefse med eplekompott, rømme og rødløk
4 personer, forrett

2 stk eple norske og syrlige
1 ss sukker
4 ss eplemost
0.5 stk vaniljestang
250 gr rakfisk, helst filét
Rømme
Gressløk
Dill
Rødløk i tynne skiver
Potetlefse

Slik gjør du

1. Skrell og skjær eplene i små biter. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene med en teskje.
2. Ha eplebitene i ein liten kasserolle saman med splittet vaniljestang, sukker og eplemost. Kok på svak varmen til eplebitene er helt møre og væsken har fordampet. Rør jevnlig så kompotten ikke svir seg i bunnen. Avkjøl.
3. Del lefsene i grove biter. Skjær rakfisken i jevne pene smale biter.
4. Legg en liten teskje eplekompott og en liten rømmeklatt på hver lefsebit. Topp med en fiskebit og rødløk. Dryss over hakket gressløk og dill.

 

Hellstrøms Rakfisk 
Til 6 personer:


• 2 kg rakørret (hel fisk) eller 1,2 kg renset filet (uten skinn og ben)
• 600 gram mandelpoteter
• 250 gram seterrømme (1 beger)
• 6 hardkokte egg
• 2 rødløk
• 2 bunter gressløk
• 1 liten bunt dill
• 250 gram smør


Vi koker mandelpoteter til de er møre og presser dem gjennom en sikt direkte på serveringsfatet eller tallerkener. Finhakker rødløken og skyller den i sil under kaldt springvann noen sekunder og lar det renne av. Vi hakker eggene separat i plommer og hviter.
Vi renskjærer og trimmer fiskefiletene (bruk plasthansker og papir på benken). Vi napper ut de små ryggbena, og deler fisken med skarp kniv i passende gaffelbiter.
Vi anretter rødløken, hakket egg, gressløk, dill og fisk på fatet med potetmassen.
Vi varmer smøret til nøttebrunt og slår dette over fisken når vi serverer stasen.
Vi serverer seterrømme sammen med ekstra hakket egg, løk og selvsagt flatbrød og ekte Valdres lefser hjemmebakte.


Rakfisk har en sofistikert og dyp smak, og med rikhet og fedme når det serveres med tradisjonelt tilbehør som det Hellstrøm anbefaler her. Vi anbefaler å gjøre et forsøk med Riesling! En Riesling med god syrefriskhet, konsentrasjon og dybde i frukten vil gjøre god figur ved siden av rakfisken.

 

Ble du fysen på rakfisk? Bestill rakfisk fra Hande Gard hjem.

Lokalt rakfiskøl

Vi anbefaler Marmæle Rakfiskøl fra det lokale bryggeriet Små Vesen. Et godt humla og smaksrikt øl brygga på belgisk gjær. 

Med lav bitterhet, mye humlearoma og fylde er dette er et øl som passer alle rakfiskmåltid.

Små Vesen er et bryggeri i Aurdal i Valdres. Der brygges det øl med vekt på godt håndverk på lagspill med de underjordiske.